Warzywa umyj i obierz. Wodę wlej do garnka i zagotuj. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Zmniejsz ogień. Cebulę włóż do garnka z warzywami. Filet z piersi kurczaka umyj dokładnie i włóż do garnka. Na końcu dodaj gałązki natki pietruszki. Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie.
Gotuj na małym ogniu, aż mięso bedzie miękkie.
Czas gotowania: ok. 90 min.
Po ugotowaniu wyjmij mięso, a wywar odcedź przez gazę.
Imbir obierz i pokrój w plasterki, łodygi trawy cytrynowej zmiażdż trzonkiem noża, laskę wanilii rozetnij i nożem wyskrob miąższ. Do średniego rondla wlej wywar z kurczaka, mleko kokosowe, dodaj imbir, trawę cytrynową, miąższ i skórkę z laski wanilii, całość zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie pokrój w nieduże paski piersi z kurczaka. Chilli pokrój w plasterki lub drobno posiekaj, groszek opłucz i usuń ogonki.
Do rondla dodaj kurczaka, chilli i groszek, gotuj jeszcze 8 minut. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem, posyp listkami kolendry. Podawaj z ćwiartką limonki do wyciśnięcia.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono