Miód i masło podgrzej w garnku do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do przestudzenia. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć dokładnie ciasto. Ciasto owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 1/2 h do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm lekko podsypując mąką. Foremką wykrawaj pierniczki i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciastka wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu pierniczki odstaw do wystudzenia.
Wodę doprowadzoną do wrzenia odstaw na 5 minut. Torebki z lukrami zanurz w gorącej wodzie i pozostaw na ok. 5 min. Torebkę z rozpuszczonym lukrem chwyć przez ściereczkę, wyjmij z wody i kilkukrotnie ugnieć ręką, by wyrównać strukturę lukru. Odetnij róg pierwszego opakowania i przelej do worka cukierniczego, po czym zwiąż szczelnie gumką. Drugą torebkę lukru przelej do miseczki i wymieszaj z płaską łyżeczką czerwonego barwnika. Następnie zabarwiony lukier przelej do worka. Z worków odetnij końcówkę i udekoruj pierniczki. Posypki przyklejaj na jeszcze niezastygnięty lukier.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki