Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą.
Dodaj jajka, mleko z wodą i masłem.
Ciasto zagnieć do uzyskania sprężystej konsystencji. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Natka pietruszki zblenduj z rozpuszczonym masłem i posiekanym czosnkiem.
Ser zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z pozostałymi składnikami, przypraw do smaku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt tak, by krótszy z boków był szerokością keksówki (30 cm), a dłuższy z boków na 60 cm.
Następnie potnij ciasto na 6 prostokątów, posmaruj nadzieniem każdy z nich i ułóż jeden na drugim.
Przełożony prostokąt podziel na 6 małych prostokątów.
Ułóż pionowo nacięciem do góry w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce. Przykryj ściereczką i odstaw na około ½ godziny do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika. Piecz do uzyskania złotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono