W małym garnku podgrzać mleko. W misce zmieszać mąkę z drożdżami. Dodać pozostałe składniki oraz ciepłe mleko i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto ponownie krótko zagnieść na powierzchni posypanej mąką. Następnie ciasto podzielić na 4 równe części i każdą część uformować na kształt stożka.
Przy grubszym końcu stożka uformować kulę na głowę i całość delikatnie spłaszczyć.
Aby uformować ręce należy ciasto delikatnie naciąć po obu stronach, ale nie przecinać i lekko wyciągnąć na zewnątrz. Następnie dolną część naciąć do ok. 1/3 długości ciasta i uformować, aby powstały nogi. Z pozostałymi częściami ciasta postąpić w ten sam sposób. Ludki ułożyć na blasze, przykryć i odłożyć, by urosły.
Żółtko roztrzepać z mlekiem i przy pomocy pędzelka posmarować nim ludziki. Następnie delikatnie wcisnąć w ciasto rodzynki jako oczy i guziki.
Ludki na blasze wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ludki wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki