Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.
Babeczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki ostudź.
Jedno opakowanie lukru plastycznego podziel na pół. Pierwszą połowę zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego, a drugą z kilkoma kroplami barwnika zielonego. Aby uzyskać śnieg na babeczkach małe kawałki białego i zielonego lukru plastycznego wyciśnij przez sitko i przyczep do wystudzonych babeczek za pomocą pisaka cukrowego. Z kawałka czerwonej masy wytnij niewielkie kostki na domki, a z białej trójkąty na dachy. Złącz ze sobą za pomocą pisaka cukrowego. Zielony lukier plastyczny rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, następnie wytnij niewielkie trójkąty i natnij je wzdłuż dwóch boków, aby powstała choinka. Domki i drzewka przyczep do babeczek za pomocą pisaka cukrowego.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki