Mleko zagotuj w garnku, dodaj do niego masło i cukier, zdejmij z ognia i odstaw. Następnie w dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól i ciepłe mleko (nie gorące) z masłem i cukrem. Zagnieć ciasto ręką lub mikserem. Gdy składniki się połączą wyjmij ciasto na stolnicę podsypaną mąką i przez chwilę wyrabiaj ciasto ręką podsypując mąką jeśli ciasto będzie zbyt luźne. Następnie podziel ciasto na 12 kul, przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przygotuj formę na muffiny i włóż do niej papilotki.
Szpinak dokładnie umyj. Czosnek obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i listki szpinaku. Dodaj sól i pieprz do smaku. Smaż jeszcze 5 minut. Ser typu Feta pokrój w drobną kostkę.
Gdy ciasto wyrośnie uformuj z każdej z kul podłużny wałeczek o długości ok. 20 cm, każdy wałeczek rozwałkuj, by powstał pasek ciasta o grubości około 1 cm i szerokości około 4 cm. Nałóż farsz równomiernie wzdłóż paska ciasta, a następnie fetę. Ważne by wszystkie paski były podobnej długości i grubości. Wówczas ślimaki po upieczeniu będą równe. Z wałeczków formuj ślimaki i układaj w papilotkach tak by był widoczny ślimaczek.
Ślimaczki przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono