Blachę z wyposażenia piekarnika wysmaruj cienko masłem. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, 200 g masła, jajka, mleko i sól. Całość zagnieć na jednolite ciasto, a następnie rozłóż równomiernie na blasze, starając się, by wszędzie było jednakowej grubości.
Wierzch ciasta posmaru ketchupem. Żółty ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. W miseczce zmiksuj serki topione z pozostałym masłem i 150 g startego żółtego sera oraz dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę z serków i przypraw rozłóż małymi porcjami na cieście. Papryki i szynkę pokrój w cienkie paski i ułóż równomiernie na zapiekance. Tak przygotowany farsz posyp pozostałą częścią startego żółtego sera.
Zapiekankę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono