Mleko podgrzać i rozpuścić w nim masło. Mąkę zmieszać w misce z drożdżami. Dodać mleko z tłuszczem, jajka i sól. Całość zagniatać przez ok. 5 minut do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Cebulę obrać, pokroić w ósemki, posolić. Pomidory, cukinię i paprykę umyć, osuszyć. Z cukinii odkroić końce, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki, posolić. Paprykę umyć, przekroić na pół, wykroić gniazda nasienne i usunąć białe błonki, pokroić w szerokie paski. Oliwę podgrzać na patelni. Po kolei, osobno wrzucać cebulę, paprykę i cukinię, smażyć na średnim ogniu, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do oddzielnych miseczek.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Z ciasta odłożyć 4 kulki wielkości orzecha włoskiego. Pozostałe ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną olejem blachę (o wym. 40 x 30 cm). Utworzyć dosyć wysoki brzeg ciasta. Z kulek z ciasta uformować 40 cm paski i po dwa zwinąć ze sobą w sznurek. Następnie sznurki z ciasta ułożyć na wierzchu tak jak przekątne, aby powstały 4 trójkąty. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Śmietanę zmieszać z jajkami. Dodać sól, gałkę muszkatołową i pieprz. Sos rozsmarować w trzech trójkątach na blasze, rozłożyć w nich warzywa a w czwartym trójkącie rozłożyć ser. Pomidorki ułożyć w trójkącie z papryką.
Blachę wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczoną zapiekankę wyjąć z piekarnika i serwować na ciepło.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono