Formę na babkę o śr. 22 cm nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Przesiej mąkę i odsyp szklankę mąki do miski. Do pozostałej ilości mąki dodaj drożdże i wymieszaj. Zagotuj mleko i zalej nim szklankę mąki. Zaparzoną mąkę dodaj do mąki z drożdżami i wymieszaj.
Żółtka i jajko utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj masę jajeczną, rozpuszczone masło i cukier. Żurawinę oprósz mąką i dodaj do pozostałych składników. Ciasto wyrabiaj, aż składniki się połączą. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz, a następnie przełóż do formy, przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, wstaw je do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie na 10 minut, a następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Cukier puder rozprowadź z cukrem z wanilią i 1 łyżką gorącej wody. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty, dodaj więcej wody. Udekoruj żurawiną.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki