Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia. Do ciepłego mleka dodaj rozpuszczone masło i jajka, a następnie przelej do suchych składników. Wszystko razem dokładnie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 h, do podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Jedną z nich rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 20 × 50 cm. Drugą porcję ciasta przykryj ściereczką, by nie obsychała. Rozwałkowaną połowę ciasta posmaruj kremem czekoladowym (niezbyt grubo) i złóż na pół (przykrywając krem).
Tak przygotowane ciasto pokrój wzdłuż dłuższego boku na 12 pasków. Każdy pasek skręć spiralnie, po czym uformuj „ślimaczka”, koniec zawijając pod spód.
Gotowe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W ten sam sposób przygotuj drugą część ciasta.
Wyrośnięte bułeczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki