Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj masło, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Czas pieczenia: ok. 35 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta. Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz (3 łyżki wody z cukrem i sokiem z cytryny do smaku). Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki, a następnie ułóż na wydrążonym spodzie ciasta.
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na truskawki pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę. Ciasto wstaw do schłodzenia na ok. 1 h.
Śmietank ubij, a gdy zrobi się już gęsta, ale jeszcze nie zupełnie sztywna, dodaj zielony barwnik, ok. ¾ tubki (by uzyskać intensywniejszy kolor możesz zużyć cały). Następnie zmiksuj do uzyskania jednolitego koloru, po czym dodaj zawartość opakowania z masą śmietanową i krótko wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na schłodzone ciasto. Dokładnie przykryj boki łącznie z ciemnym biszkoptem, uformuj kopułę i wszystko ładnie wygładź. Odstaw ciasto do schłodzenia na ok. 2 h.
Białym pisakiem zrób duże kropki na 2 zielonych galaretkach i przyklej do nich niebieskie perełki. Tak powstaną oczy żabki. Aby dobrze się trzymały wetknij w nie wykałaczki i dopiero wtedy zamocuj na cieście. Z zielonych perełek zrób kropeczki (mogą to być inne zielone cukierki). Na pyszczku żabki wykonaj uśmiech z czerwonych cukierków.
Przepisy
Wypieki
Wypieki