Tortownicę o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj sól, margarynę, jajko i wodę, składniki zagnieć. Ciasto rozłóż w tortownicy pamiętając, aby brzegi były również wyklejone do wysokości 3 cm.
Brokuły umyj, włóż do wrzącej, osolonej wody, gotuj 5 minut. Wyłóż na sito, wystudź. Grubsze łodygi pokrój na plasterki. Jajka posiekaj, ser zetrzyj na tarce jarzynowej, cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na oleju. Wymieszaj śmietanę, jajka i ser, dopraw pieprzem i solą. Farsz nałóż na ciasto, wyrównaj, posyp startym serem. Na wierzch ciasta ułóż brokuły i ser Feta.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono