Cukinię umyć, pokroić ostrym nożem wzdłuż na plastry o grubości 5 mm. Obgotować 2 minuty w osolonym wrzątku, osączyć na sicie. Twaróg zemleć, wymieszać ze śmietaną i oliwą. Przyprawić solą i pieprzem. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i przestudzić. Dodać 3 łyżki twarogu. Wymieszać z resztą masy serowej. Miskę o średnicy 20 cm wyłożyć folią i ułożyć na niej podłużne plastry cukinii (plaster obok plastra) tak, aby przykryć całe dno.Do środka włożyć masę serową, przekładając ją trzykrotnie plastrami cukini i wyrównać. Miskę wstawić do lodówki na 2 godziny. Wyłożyć na półmisek i udekorować natką pietruszki.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono