Filet z kurczaka umyj, oczyść i umieść w garnku wraz z obranymi marchewkami, pietruszką, selerem, porem, liściem laurowym i zielem angielskim. Zalej wszystko wodą tak, by było przykryte, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Wywar przecedź przez gazę. Mięso i marchewki odstaw do wystudzenia.
Odmierz 500 ml wywaru. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, odciśnij. Dodaj do gorącego wywaru, wymieszaj do rozpuszczenia żelatyny.
Ostudzone mięso pokrój w kostkę, marchewkę w plasterki. Groszek sparz wrzątkiem, kukurydzę przepłucz wodą. Kieliszki z okrągłym dnem napełnij kawałkami kurczaka, plasterkami marchewki, groszkiem i kukurydzą. Zalej wywarem, wystudź i wstaw do lodówki na 4 godziny. Udekoruj gałązkami kopru.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono