W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę (ciasto możesz wyrabiać mikserem). Gdy składniki się połączą wyjmij ciasto na stolnicę posypaną mąką i całość przez chwilę wyrabiaj ręką. Następnie ciasto podziel na 4 części. Z każdej części uformuj 4 kulki, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
Czosnek przeciśnij przez praskę i zmieszaj z oliwą. Ser Feta pokrój w drobną kostkę, oliwki pokrój w plasterki. Świeże zioła drobno posiekaj.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj delikatnie każdą kulkę tworząc okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Palcami zrób wgłębienie na środku każdego placka i nałóż czosnek z oliwą, odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie na wierzch nakładaj ser, oliwki i zioła.
Boki bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono