Wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieć, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez pół godziny. Formę do tarty, z wyjmowanym dnem o wym. 35 x 11 cm wysmaruj masłem, wysyp mąką ryżową. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Schłodzone ciasto podsyp mąką ryżową i rozwałkuj na 5 mm. Przełóż do formy i wylep dokładnie. Dno tarty przykryj papierem do pieczenia i wysyp fasolą.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10-12 minut. Po tym czasie usuń papier z fasolą i dopiecz przez następne 8-10 minut. Nie wyłączaj piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 8 - 22 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Cebulę obierz i pokrój w piórka, podsmaż na oliwie do miękkości, odstaw. Brokuł podziel na małe różyczki. Kulki mozzarelli podziel na pół. Do miski wybij jajka, dodaj śmietanę, tymianek, gałkę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszaj. Na podpieczony spód wyłóż cebulę, brokuły, zalej masą jajeczną. Plastry szynki poukładaj między różyczkami brokuła. Na wierzch ułóż mozzarellę.
Tartę wstaw do piekarnika i piecz do lekkiego zrumienienia.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono