Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.
Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania zawartość opakowania masy śmietanowej wsyp do śmietany i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodaj barwnik zielony i wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką lub woreczka z odciętym rogiem i wyciśnij na środek babeczek tak, aby powstały choinki.
Babeczki delikatnie posyp wiórkami kokosowymi oraz ozdób perełkami srebnymi i czekoladowymi gwiazdkami.
Babeczki można udekorować także w inny sposób. Wystarczy rozpuścić w ciepłej wodzie dwa opakowania lukru gotowego Dr. Oetkera, przelać do miseczki umieszczonej w garnku z gorącą wodą (ważne, aby miseczka była większa niż obwód garnka). Przy pomocy pędzelka nakładać lukier i cienko smarować babeczki. Następnie do miseczki wsypać perełki złote Dr. Oetkera, zanurzać w nich babeczki i przy pomocy szpatułki przykładać perełki do babeczek, aby równomiernie przykleiły się do lukru. Babeczki udekoruj czekoladowymi ozdobami na Boże Narodzenie.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki