Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 120°C.
Białka ubij ze szczyptą soli a kiedy się spieni, dodaj ocet i ubijaj dalej. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyże, cały czas ubijając. Miksuj do momentu, aż piana będzie sztywna i błyszcząca a cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami.
Wsyp skrobię i delikatnie wymieszaj masę.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego z Tylką w kształcie dużej gwiazdki i wyłóż na przygotowaną blaszkę tworząc najpierw koło jako spód gniazdka, a później boki.
Umieść blachę w piekarniku, obniż temp. do 100 °C i susz ok. 1,5-2 h.
Czas suszenia: ok. 90 - 120 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 100 °C
Do mocno schodzonej i lekko ubitej śmietanki dodaj Śmietan-fix żółty wymieszany wcześniej z cukrem pudrem. Ubij całość na sztywno.
Na bezowe gniazdka wyłóż bitą śmietanę i udekoruj malinami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki