Mieszankę do wypieku babki wsyp do miski, dodaj jajka, miękkie masło i mleko. Wszystko razem miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach. Foremki do wypieku babeczek ustaw na blasze z wyposażenia pakiernika. Ciasto rozłóż równomiernie do foremek.
Babeczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Wystudzone babeczki udekoruj lukrami. Lukry rozpuść w kąpieli wodnej. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Babeczki oblewaj lukrem zaczynając od góry i zataczając blisko siebie spiralne kręgi, lukier wówczas rozpłynie się równomiernie i ładnie pokryje babeczkę. Przygotuj po 4 babeczki w każdym kolorze. Gdy lukry na babeczkach zastygną, cukrowymi pisakami wykonaj kwiatowe dekoracje.
Wyciśnij kilka kropek lukru blisko siebie, żeby utworzyć płatki, a następnie kolejną kropkę w środku. Wykałaczką wykonaj w środku wgłębienie (babeczka z kwiatkami na łące). Można też wycisnąć kilka kropek na płatki i wykałaczką zrobić wgłębienia w płatkach w kierunku środka kwiatu, a potem innym kolorem pisaka dopełnić środki.
Aby stworzyć bukieciki róż, pisakiem narysuj blisko siebie ślimaczki, a potem zielonym pisakiem dorysuj łodygi.
Zielonym pisakiem utwórz dużą kropkę, dookoła której wykonaj żółte płatki słonecznika. Płatki wykonaj, wyciskając pisakiem kropkę i pociągając lekko wyciśniętą masę tak, by utworzył się spiczasty płatek.
Przepisy
Wypieki
Wypieki