Piekarnik nagrzej do temperatury 180 C. Formę keksówkę o długości 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania babki cytrynowej wsyp do miski, dodaj jajka, masło oraz mleko i miksuj na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upieczoną babkę wyjmij z formy po 10 minutach i wystudź na kratce.
Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wystudzoną babkę pokrusz i wymieszaj z mascarpone. Czekoladę i śmietankę umieść w misce i rozpuść nad parą wodną, często mieszając. Dodaj do ciasta i całość dokładnie zagnieć. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłodź przez ok. 20 minut.
Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, nabijaj je na patyczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstaw jeszcze na ok. 20 minut do zamrażarki do ponownego schłodzenia.
Polewę rozpuść w kapieli wodnej, a następnie oblej nią cake pops. Zanim polewa zastygnie udekoruj kwiatkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki