Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj pozostałe składniki, na końcu wlej tłuszcz, ciasto dokładnie zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, następnie rozwałkuj na stolnicy na grubość 1 cm. Z ciasta wykrój zajączki i położ na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw jeszcze raz do wyrośnięcia. Żółtko połącz z mlekiem i posmaruj zajączki.
Zajączki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Lukry rozpuść w kąpieli wodnej. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Upieczone i wystudzone zajączki udekoruj lukrami i perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki