Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przygotuj foremkę do babeczek. Składniki na ciasto kruche szybko zagnieć na jednolitą masę. Owiń je folią i schłodź w lodówce przez ok. 30 minut. Odłóż ¼ ciasta z którego wykonasz „rączki” do koszyczka. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto i wycinaj kółka nieco większe niż średnica foremek. Wylep nim dokładnie każdą foremkę. Foremki włóż do zamrażarki na ok. 20 minut. Z części ciasta ulep 24 cienkie wałeczki. Przeplataj ze sobą po dwa wałeczki i delikatnie zagnij na kształt „rączki” do koszyczka.
„Rączki” ułóż na przygotowanej wcześniej blasze i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Zmrożone foremki wstaw do piekarnika i piecz do zarumienienia.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Upieczone tartaletki i „rączki” pozostaw do całkowitego wystudzenia.
500 ml mleka przelej do garnka. W pozostałych 200 ml mleka rozpuść budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek i zagotuj ciągle mieszając. Ugotowany budyń szczelnie przykryj folią spożywcza, tak aby stykała się ona z budyniem. Pozostaw do wystudzenia.
Masło o temp. pokojowej utrzyj za pomocą miksera na puch, a następnie dodawaj do niego partiami budyń, za każdym razem krótko miksując. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.
Babeczki udekoruj posypką oraz cukrowymi jajeczkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki