Margarynę stopić i wystudzić. Do mąki wsypać drożdże, dodać sól, gałkę muszkatołową, mleko wymieszane z 3 żółtkami. Wyrobić gładkie ciasto, następnie dodawać stopniowo margarynę ciągle wyrabiając. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, podzielić na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na koło o średnicy 12 cm, ułożyć wystudzone jajko, ciasto zwinąć w rogalik. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki, każdy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać gruboziarnistą solą. Rogaliki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ½ godziny, gdy wyrosną wstawić do piekarnika.
Rogaliki wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono