Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Tortownicę z kominkiem o śr. 28 cm wysmaruj masłem
i wysyp bułką tartą (tylko dno i komin, brzegi pozostaw czyste). Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut, aż uzyskasz jasną i puszystą masę. Gotową masę przelej do formy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Następnie wstaw do lodówki, aby nieco się schłodziła i nabrała żelowej konsystencji. W międzyczasie umyj, odszypułkuj truskawki i pokrój je na kawałki. Gdy galaretka już lekko stężeje, dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj. Dodatkowo w oddzielnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na poncz. Wystudzony biszkopt przekrój na pół. Jedną część ułóż na spodzie formy i nasącz ponczem. Na niej rozłóż równomiernie galaretkę z truskawkami. Nasącz drugi biszkoptowy krążek i przykryj nim całość, dociśnij. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia na całą noc. Gdy galaretka stężeje, nożem oddziel ciasto od brzegów komina, zdejmij obręcz. Przyłóż paterę i odwróć tak, aby ciasto ułożyło się na paterze.
Śmietankę umieść w wysokim naczyniu, dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem, całość zmiksuj na najwyższych obrotach na sztywną, puszystą masę. Bitą śmietaną posmaruj cały wianuszek, a na górze dookoła ułóż plasterki truskawek. Wstaw na ok. 1 h do schłodzenia.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki