Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Jajka ubij mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę. Dodaj cukier i cukier wanilinowy i ubijaj jeszcze ok 2-3 minuty. Następnie dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaj na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przełóż do woreczka. Odetnij niewielki koniec i wyciskaj na blachę kółka o średnicy ok. 2,5 cm.
Ciasteczka posyp na wierzchu drobnym cukrem i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasteczka przestudź.
Czekoladę razem z masłem rozpuść w miseczce nad parą wodna. Wymieszaj dokładnie i lekko przestudź, aby nadzienie się nie rozlewało. Przełóż do woreczka, odetnij niewielki koniec i wyciśnij na ciastko, a następnie przykryj drugim jak markizy. Odstaw do zastygnięcia nadzienia.
Lukier plastyczny podziel na połowę. Pierwszą część lukru zagnieć z kilkoma kroplami barwnika czerwonego, a drugą połowę z kilkoma kroplami barwnika zielonego.
Czerwony lukier plastyczny rozwałkuj między dwoma arkuszami grubej folii lub lekko podsypując cukrem pudrem. Foremką wytnij kółka o średnicy ok. 4 cm (na wielkość ciastek). Z jednej strony okrągłą foremką odetnij kawałek lukru (powstanie księżyc). Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Za jej pomocą przyczep lukier do ciasteczek. Nożykiem zrób wgłębienie przez środek księżyca, aby powstały skrzydełka. Wykałaczką maczaj w płynnej polewie tworząc kropki i buzię.
Zielony lukier plastyczny rozwałkuj między dwoma arkuszami grubej folii lub lekko podsypując cukrem pudrem. Wytnij foremką kółka na wielkość ciastek. Za pomocą płynnej polewy przyczep lukier do ciasteczek. Nożykiem zrób trójkątne zagłębienie na grzbiecie. Z pozostałego lukru zrób małe kuleczki na oczy (płynną polewą wykonaj źrenice nanosząc ją wykałaczką) i cienkie wałeczki na łapki (ok. 7 cm długości) i przyczep je dookoła z tyłu żabki w miejscu łączenia ciastek.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki