W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto i zagnieć na jednolitą, gładką masę do całkowitego połączenia składników. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia na przynajmniej 40 minut.
Piekarnik nagrzej do 175°C (funkcja góra-dół). Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm, podsypując mąką według potrzeby, i wycinaj dowolne kształty za pomocą wykrawaczek. Ciasteczka przełóż na blachy wyłożone papierem do pieczenia i używając patyczka zrób niewielkie dziurki potrzebne do przeciągnięcia wstążki lub sznurka. Każdą partię ciastek piecz około 15 minut i odstaw do wystygnięcia.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Czekoladę drobno posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny do uzyskania gęstej, ale lejącej masy. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego. Posiekaj orzechy i bakalie. Upieczone ciasteczka udekoruj lukrem lub czekoladą i posyp cukrowymi dekoracjami, orzechami lub bakaliami. Pisakiem cukrowym wykonaj świąteczne napisy.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki