Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 160°C.
Biszkopty pokrusz w malakserze. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj. Masę ciasteczkową wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj.
Formę ze spodem wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Podpieczony spód wyciągnij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.
Do misy miksera dodaj twaróg, skrobię, cukier, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z limonki. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodawaj stopniowo śmietankę i jajka. Masę serową podziel na dwie części. Do jednej części dodaj herbatę matcha i dokładnie wymieszaj.
Zieloną masę serową delikatnie nałóż na podpieczony spód i piecz w kąpieli wodnej. Masa powinna być delikatnie ścięta.
Czas pieczenia: ok. 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Następnie ostrożnie nałóż pozostałą warstwę serową i kontynuuj pieczenie.
Czas pieczenia: 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do wystudzenia. Przestudzone ciasto wstaw do lodówki.
Serek śmietankowy dokładnie wymieszaj ze śmietanką i sokiem z limonki. Skórką z limonki udekoruj górę ciasta. Przed podaniem pozostaw sernik na kilka godzin w lodówce.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki