Blachę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę i cukier puder przesiej do miski, dodaj pokrojone kawałki zimnego masła. Szybko zagnieć i wyłóż na spód formy.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do jasnozłotego koloru.
Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
Mak przesyp do miski i zalej wrzątkiem (do ok. 1 cm nad powierzchnię maku). Odstaw do napęcznienia. Napęczniały mak odciśnij przez gazę lub lnianą ściereczkę. Orzechy posiekaj na bardzo drobne kawałeczki. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na jasny krem, dodaj zmielony mak oraz orzechy i bułkę tartą, wymieszaj. Białka ubij na gęstą pianę i delikatnie wmieszaj do masy.
Twaróg przełóż do miski, dodaj całe jajka, cukier oraz ekstrakt i krótko zmiksuj. Mąkę przesiej do miski i wmieszaj do masy. Dwa białka ubij na pianę i wmieszaj delikatnie do masy. Przelej cienką strużką na masę makową.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 80 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 170 °C
Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.
Czekoladę połam na drobne kawałki i przełóż do wysokiej szklanki. Śmietankę podgrzej i zalej nią czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przelej na wystudzony sernik i odstaw do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki