Blaszkę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zimne masło pokrój w kostkę. Dodaj cukier, jajko oraz mąkę. Szybko zagnieć ciasto i wyłóż nim spód formy. Odstaw formę z ciastem do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.
Schłodzony spód wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Przygotuj 1 arkusz papieru do pieczenia. Na małą patelnię przesyp cukier i dodaj wodę. Palnik ustaw na średnią moc i podgrzewaj, aż karmel nabierze jasnobrązowej konsystencji. Następnie dodaj płatki migdałów i szybko wymieszaj. Przełóż na papier do pieczenia i zostaw do wystudzenia. Wystudzone migdały w karmelu posiekaj na mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Jabłka obierz i wykrój gniazda nasiennie. Jabłka pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią do puszystej konsystencji. Partiami dodawaj twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Na koniec cienkim strumieniem dodawaj rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj. Masę serową przełóż na wystudzony spód. Następnie delikatnie posyp górę pokrojonymi jabłkami i migdałami w karmelu.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po upieczeniu zostaw ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzone ciasto wstaw do lodówki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki