Mleko przelej do garnka. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i włóż razem z laską do mleka. Podgrzewaj do zagotowania. Usuń laskę wanilii. Żółtka i cukier utrzyj na jasną masę. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną i pszenną. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 100 ml gorącego mleka i dokładnie zmiksuj. Masę przelej do gorącego mleka, wymieszaj i dalej gotuj na małym ogniu - ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z palnika, przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą - tak, aby dotykała budyniu. Pozostaw do wystudzenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Jajko roztrzep z odrobiną wody. Płat ciasta francuskiego podziel na 6 kwadratów. Dwa brzegi każdego kwadratu posmaruj jajkiem. Na każdy wyłóż porcję wystudzonego budyniu. Zlep ze sobą brzegi ciasta tak, aby utworzyć rożek i dociśnij je widelcem na całej długości. Natnij lekko wierzch każdego rożka, a następnie posmaruj jajkiem.
Ciastka wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C
Po upieczeniu wystudź.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki