Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.
Rabarbar umyj i pokrój na dwu centymetrowe kawałki, przełóż na patelnie i posyp cukrem. Podgotuj klika minut do momentu, aż rabarbar zacznie puszczać sok. Zlej nadmiar soku.
Odstaw do całkowitego wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Miękkie masło utrzyj z cukrem.
Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wymieszaj i przesiej.
Do utartego masła z cukrem stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
Następnie partiami dodawaj suche składniki i krótko zmiksuj.
Ciasto przełóż do blachy. Na wierzch przełóż rabarbar i posyp płatkami migdałów lub kruszonką (dłońmi zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę*).
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka.
Czas pieczenia: 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki