Blachę o wym. 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Do miski przelej maślankę, wymieszaj ją dokładnie z olejem i jajkami.
Do osobnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i cukrami. Do mokrych składników przesyp suche i wymieszaj do połączenia się składników.
Przygotowane ciasto przełóż do blaszki.
Owoce wymieszaj w misce z mąką i przełóż na wierzch ciasta.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć i rozetrzyj w palcach do uzyskania kruszonki.
Posyp nią przygotowane ciasto.
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki