Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z brązowym cukrem, dodaj pokrojone masło oraz żółtka i wodę. Zagnieć szybko do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, owiń na wałek i ostrożnie przełóż na formę do tarty o śr. 26 cm. Przytnij brzegi ciasta, spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temp. 190°C.
Zamrożone ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Czas pieczenia: ok. 25 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Wszystkie składniki na krem zmiksuj mikserem i wyłóż na podpieczony spód.
Orzechy podpraż z cukrem na suchej patelni. Na wierzchu tarty umieść orzechy.
Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki