Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
W misce umieść pokrojone masło, dodaj cukier i cukier z wanilią. Zmiksuj na jasny, puszysty krem. Miksując dodawaj kolejno jajka. Dodaj suche składniki, zmiksuj. Na koniec dodaj mleko, miksując do uzyskania gładkiego ciasta.
Prostokątną formę (keksówkę) o wym. 22 x 9 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy.
Wstaw do podgrzanego piekarnika na środkowy poziom.
Piecz do suchego patyczka.
Czas pieczenia: 55 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną babkę odstaw do wystudzenia, kiedy nieco się przestudzi, wyciągnij ją z formy.
Do miski przesiej cukier puder. Stopniowo dolewaj wrzątek, cały czas mieszając, do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.
Babkę udekoruj lukrem i posiekanymi pistacjami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki