Formę w kształcie serca śr. 22 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce utrzyj masło na puch. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, a następnie kolejno jajka dokładnie miksując po każdej sztuce. Na koniec dodaj suche składniki i wymieszaj na jednolite ciasto. Gotową masę przelej do foremki.
Formę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 - 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj mieszankę do kremu i miksuj przez chwilę na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę, dodaj do kremu i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (przez ok. 10 minut), dodaj mleko, aromat i jeszcze chwilę ucieraj.
Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty i nasącz ponczem. Dolny blat posmaruj kremem czekoladowym, poukładaj na nim owoce i przykryj drugim blatem. Maślanym kremem posmaruj wierzch i boki ciasta. Odstaw do lodówki na ok. 15 - 20 minut do schłodzenia.
100 g lukru zagnieć z barwnikiem czerwonym do uzyskania jednolitego koloru. Biały lukier plastyczny zagnieć i rozwałkuj lekko podsypując cukrem pudrem na grubość ok. 5 mm. Ułóż na torcie i wygładź zaczynając od środka do zewnątrz. Odetnij nadmiar lukru (Zdj. 1).
Czerwony lukier plastyczny rozwałkuj na prostokąt podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 2 - 3 mm. Wytnij pas o długości ok. 30 cm i szerokości 2 cm i przyklej (zwilżając lekko wodą) na torcie po ukosie. Z masy wytnij pasek na kokardę o szerokości 2 cm o długości ok. 15 - 20 cm, złącz jego oba końce do środka odwróć i przyczep do tortu. Następnie wytnij jeszcze dwa krótkie paski (to będą końce wstążek) o szerokości 2 cm. Wytnij z nich po jednej stronie trójkątne kawałki. Przyczep paseczki blisko kokardy. Z kawałka lukru plastycznego zrób mały prostokąt i przyczep na środku kokardy. Z pozostałego lukru wytnij małe serduszka i przyczep dookoła tortu. Dodatkowo udekoruj perełkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki