Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, poczekaj, aż napęcznieje. Do garnka wlej śmietankę, dodaj polewę białą i cukier wanilinowy oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się składników. Odstaw do ostygnięcia.
Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Wylej w płaskim naczyniu. Odstaw do zastygnięcia.
Dwie foremki w kształcie serduszek (o wymiarach 10 x 10 x 5 cm) opłucz zimną wodą, napełnij lekko tężejącą masą śmietankową. Wstaw do lodówki na 1 godzinę, żeby deser stężał.
Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie uformuj dwie strzałki.
Z zastygniętej galaretki foremką (o wymiarach 4 x 4,5 cm) wycinaj serduszka. Stężały deser śmietankowy wyjmij z foremek, ułóż na talerzyku, na środku serca połóż serduszko z galaretki, ozdób czekoladowymi dekoracjami i strzałką z polewy deserowej.
Podana poniżej wartość odżywcza na porcję wskazuje użycie pełnych opakowań produktów.
Przepisy