W misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodaj jajko i pozostałe składniki. Miksuj do czasu połączenia wszystkich składników. Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto pomiędzy papierem do pieczenia na grubość około 3 mm. Ciasteczka wykrawaj foremką i układaj na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z serduszkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasteczka przełóż na kratkę, aby przestygły.
W misce dokładnie utrzyj masło z cukrem pudrem na bardzo puszysty krem i dodaj kilka kropli barwnika czerwonego, aby uzyskać piękny różowy kolor. Krem przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj na serduszka, przykrywając je drugim ciastkiem.
Lukier roztop w gorącej wodzie. Następnie przelej go do miski i dodaj kilka kropli barwnika do uzyskania intensywnego różowego koloru. Gotowy lukier przełóż do worka cukierniczego i udekoruj nim ciasteczka. Najpierw zrób obrys, dopiero później go wypełniając z jednej strony serca. Jeszcze niezaschnięty lukier posyp błyszczącym cukrem. Gotową markizę nabij na patyk.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki