Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o średnicy 24 cm.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Banany obierz ze skóry, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 h do lodówki.
Banany obierz, skrop sokiem z cytryny, przekrój na pół i ponowo nadziej na patyczki do szaszłyków. Polewy deserowe rozpuść w kąpieli wodnej i przelej do głębokiego talerza. Gdy polewa zacznie gęstnieć, banany maczaj w czekoladzie do połowy długości tak, aby powstał płaszcz. Odłóż banany do wyschnięcia. Z lukru plastycznego ulep 8 małych kuleczek i spłaszcz je tworząc oczy. Zrób na środku wykałaczką kropki z polewy. 2 morele pokrój w paski by powstały płetwy pingwinów. Z 1 moreli wytnij 4 trójkatne dzioby. Oczy, płetwy i dzioby przyklej za pomocą polewy. Pingwiny ułóż dekoracyjnie na Kopcu Kreta.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki