Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie poukładaj pierwszą warstwę herbatników.
Galaretkę truskawkową rozpuść w 150 ml wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Umyte i odszypułkowane truskawki zblenduj na gładką masę, dolej wystudzoną galaretkę i ponownie zblenduj, dzięki czemu galaretka się napowietrzy i powstanie delikatna pianka. Owocowy mus odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Z porcji mleka odlej ćwierć szklanki i wymieszaj z budyniem i cukrem. Pozostałe mleko zagotuj, przelej rozrobiony budyń i cały czas mieszając, ponownie zagotuj. Ugotowany budyń przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj mikserem na puszysty krem i stopniowo, cały czas miksując, dodawaj wystudzony budyń. Krem budyniowy wyłóż równomiernie na herbatniki i przykryj drugą warstwą ciasteczek.
Kiedy truskawkowy mus zacznie gęstnieć, przełóż go na herbatniki. Ułóż na nim kolejną warstwę ciasteczek.
Galaretkę krystaliczną rozpuść w 500 ml wrzątku, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając wymieszany cukier puder ze śmiatan-fixem. Ubitą śmietankę wyłóż na wierzch ciasta.
Umyte truskawki przekrój na pół i dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Kiedy galaretka będzie już gęsta, ale jeszcze lejąca, poukładaj truskawki na śmietance i polej je galaretką.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki