Blachę o wym. 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia i na spodzie poukładaj herbatniki.
Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do przestygnięcia. W malakserze zmiksuj umyte i odszypułkowane truskawki, dolej przestudzoną galaretkę i ponownie zmiksuj. Galaretka się napowietrzy i powstanie delikatna pianka. Owocowy mus odstaw do lodówki do stężenia.
Z 500 ml mleka przelej połowę do wysokiego naczynia i rozmieszaj z kremem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj, odstaw z palnika, wlej rozprowadzony krem i ponownie zagotuj. Gotowy krem przełóż do miski, przykryj folią spożywczą, tak, by stykała się z kremem i odstaw do przestudzenia. Ostudzony krem zmiksuj, dodaj stopniowo miękkie masło.
Kiedy truskawkowy mus zacznie gęstnieć, przełóż go na herbatniki. Ułóż na nim kolejną warstwę ciasteczek i rozprowadź na nich równomiernie krem budyniowy, po czym poukładaj kolejną warstwę herbatników.
Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec ubijania dodaj mieszankę cukru i śmietan-fixu. Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta i odstaw na noc do lodówki.
Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki