Z masła, mąki, cukru pudru, soli i wody zagnieć jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Ciastem wyłóż posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 22 cm. Wylep równo brzegi, tak by powstał 5 cm rant. Tortownicę z ciastem wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180°C.
W misce utrzyj masło na puch. Oddziel żółtka od białek. Do masła dodaj twaróg, żółtka i całość ucieraj. Do masy serowej przesiej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i budyń waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij na sztywno białka, pod koniec ubijania dodaj cukier. Pianę z białek delikatnie połącz z masą serową. Całość wylej na wcześniej przygotowany kruchy spód.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperaturę.
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Upieczony sernik zostaw w piekarniku do wystygnięcia.
Konfiturę wiśniową przełóż do garnuszka i lekko podgrzej do uzyskania płynnej konsystencji. Sernik przed podaniem polej konfiturą wiśniową i udekoruj świeżymi wiśniami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki