Miód z masłem podgrzej na wolnym ogniu stale mieszając, przestudź. Dodaj mąkę, przyprawę korzenną oraz sodę rozpuszczoną w 3 łyżkach miodu. Zagnieć ciasto, odstaw do schłodzenia (optymalnie na 2 dni).
Ciasto rozwałkuj (na grubość ok. 3 mm), foremkami wycinaj ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 12 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Perełki przyklej do pierniczków za pomocą lukru – należy to robić ostrożnie, aby nie naruszyć nałożonych wcześniej aplikacji. Udekorowane pierniczki odłóż do całkowitego zastygnięcia lukru.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki