Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku, ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ok. 3-5 minut). Do jajek dodawać (mieszać już łyżką, a nie mikserem) stopniowo: migdały wymieszane z proszkiem do pieczenia, masło z czekoladą. Wszystko dokładnie wymieszać
Przelać do formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Polewę gotową białą zanurzyć w gorącej, ale nie wrzącej wodzie (temp. ok. 75°C) na ok. 5 minut, do momentu rozpuszczenia polewy. Można także podgrzać ją w kuchence mikrofalowej (torebkę umieścić pionowo w kuchence mikrofalowej, ustawionej na maksymalnie 360 W i podgrzewać przez ok. 1 minutę. Polewa jest gotowa do użycia, gdy jest płynna). Następnie chwytając przez ściereczkę, ugnieść kilkakrotnie, by wyrównać strukturę polewy. Odciąć róg opakowania. Na wystudzone ciasto wyciskać kleksy z polewy. Udekorować obranymi migdałami.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki