Formę o śr. 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekolady rozpuść, dodaj do nich masło i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj płynną czekoladę. Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj z czekoladową masą. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy i wyrównaj łyżką.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wystudzone ciasto przekrój na 3 części poziomo. Blaty nasącz ponczem przygotowanym z wiśniówki, wody i cukru.
Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko. Zawartość torebek wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Blaty tortu przełóż kremem. Boki i wierzch tortu pokryj pozostałym kremem. Tort odstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 1 h.
Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia narysuj szablony choinek. Białą polewę wlej do miseczki i dodaj zielony barwnik, wymieszaj. Polewę przelej do papierowej tutki i wypełnij nią narysowane szablony choinek. Zanim polewa stężeje udekoruj choinki złotymi perełkami. Tort udekoruj choinkami i suszoną żurawiną.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki