Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Tortownicę o śr. 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i budyniami. Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Kolejno dodawaj jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Następnie dodaj całe opakowanie barwnika i wymieszaj. Do masy przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniami, dokładnie połącz wszystkie składniki.
1/3 ciasta równomiernie rozprowadź w tortownicy i wstaw do piekarnika. Z pozostałej części ciasta upiecz jeszcze 2 takie same blaty. Jeśli masz dwie tortownice tej samej wielkości, możesz upiec dwa blaty jednocześnie.
Czas pieczenia: ok. 25 - 30 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po upieczeniu, blaty odstaw do wystudzenia.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na kawałki. Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj kremy budyniowe i całość miksuj na najwyższych obrotach miksera przez ok. 3 minuty. Wszystkie składniki na poncz dokładnie wymieszaj ze sobą. Pierwszy blat biszkoptowy ułóż na paterze i nasącz go ponczem, wyłóż na niego połowę kremu budyniowego, a następnie połowę pokrojonych truskawek. Truskawki dociśnij do kremu i przykryj kolejnym blatem biszkoptu, który również nasącz, pokryj kremem i truskawkami. Całość przykryj trzecim blatem biszkoptu, który nasącz ponczem już trochę delikatniej. Tort wstaw do lodówki.
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno. Posmaruj nią dokładnie boki tortu i bardzo cienko wierzch. Część bitej śmietany odłóż do woreczka z ozdobną końcówką, by na końcu udekorować nią tort. Tort oraz woreczek z bitą śmietaną wstaw do lodówki.
Śmietankę przelej do garnuszka i podgrzewaj na średniej mocy palnika. Gdy tylko śmietanka się zagotuje, zdejmij ją z palnika i dodaj połamaną czekoladę. Garnuszek odstaw na 2-3 minuty, a następnie wymieszaj dokładnie na jednolitą konsystencję. Gotową polewę odstaw do wystudzenia na ok. 20-30 minut w miejsce o temperaturze pokojowej. Co jakiś czas mieszaj polewę, aby szybciej się wystudziła. Gdy polewa się schłodzi, ale będzie wciąż płynna - oblej nią tort, który następnie odstaw na ok. 10 minut do lodówki. Po tym czasie polewa nieco zastygnie i można udekorować wierzch tortu bitą śmietaną i połówkami truskawek.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki