Tortownicę o śr. 21 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, sól i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodać cukier, cukier wanilinowy i powoli miksować, aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, a gdy masy się połączą dodać mąki i całość wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać pół łyżeczki czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać, do drugiej ok. ¼ łyżeczki barwnika czerwonego i dokładnie wymieszać. Jaśniejsze ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Następnie ciasto wyjąć i wystudzić. Ponownie przygotować foremkę, wlać ciasto ciemniejsze i piec według tych samych zaleceń.
Posiadając 2 formy w tym samym rozmiarze, można piec dwa blaty jednocześnie.
Po wystudzeniu ściąć z biszkoptów brązową skórkę. Każdy z blatów przeciąć na pół by utworzyć 4 blaty tortu.
Przygotować poncz starannie mieszając składniki i nasączyć blaty ciasta.
Do wysokiego naczynia wlać 600 ml zimnego mleka. Zawartość 2 opakowań Kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać tubkę czerwonego barwnika i dokładnie wymieszać. Blaty ciasta układać naprzemiennie: ciemny, jasny, ciemny, jasny, przekładając je kremem. Przed nałożeniem kremu należy nasączyć każdy z blatów.
Boki tortu udekorować kremem nakładając go łopatką od dołu ku górze, fantazyjnie wygładzając. Pozostały krem włożyć do szprycy z końcówką o średnicy ok. 1,5 cm zakończoną gwiazdką (końcówka do robienia róż z kremu). Na górze tortu wyciskać dekoracyjne róże, robiąc dwa obroty końcówką zgodnie ze wskazówkami zegara. Czynność powtarzać. Przed podaniem tort należy schłodzić w lodówce.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki