Zawartość opakowania biszkoptu wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formy o śr. 24 cm. Wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy. Po ostygnięciu przekrój na 3 blaty. Nasącz przygotowanym ponczem.
Do wysokiego naczynia wlej 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na talerzu do tortów ułóż jedną warstwę biszkoptu, posmaruj dżemem oraz cienką warstwą kremu. Następnie ułóż kolejny blat biszkoptu, również posmaruj dżemem i warstwą kremu. Na wierzch połóż trzeci blat biszkoptu.
Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę.
Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.
Lukrem posmaruj wierzch i bok ciasta. Bok biszkoptu obsyp perełkami złotymi. Na wierzchu ułóż czekoladowe gwiazdki.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki