Mak zalej wrzątkiem, gotuj na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedź i zmiel 3 razy. W garnku rozpuść cukier, miód i masło, dodaj mak i smaż przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puszystą masę, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy. Następnie dodawaj po 1 żółtku, stale miksując, dodaj migdały, kaszę manną, masę makową, proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, wymieszaj krótko mikserem na najniższych obrotach. Ciasto nałóż do formy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj masę śmietanową i razem wymieszaj. Ciasto przekrój na 3 części, dolny placek posmaruj dżemem, przykryj drugim blatem ciasta i nałóż na niego połowę masy śmietanowej. Przykryj trzecim krążkiem, posmaruj wierzch i boki tortu drugą połową masy.
Tort udekoruj suszoną żurawiną oraz dekoracjami z czekolady.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki