Tortownicę o śr. 21 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa dodawaj stopniowo cukier puder cały czas ubijając. Następnie dodaj po jednym żółtku i delikatnie wymieszaj. Na koniec do piany przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masę delikatnie wymieszaj i przełóż do przygotowanej tortownicy.
Formę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gotowe ciasto odstaw do wystygnięcia.
Z podanych składników (masło, mąka, sól, woda) zagnieć jednolite ciasto, wstaw na ok. 30 - 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyłóż na stolnicę. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wytnij lusterko o dł. ok. 10 - 11 cm, kilka serduszek z dziurkami w środku i cztery prostokąty o wym. ok. 4 x 2 cm na pudełko. Wszystkie elementy połóż delikatnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwaj widelcem.
Blachę wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Gotowe elementy odstaw do wystygnięcia.
Udekoruj pianki i elementy z ciasta kruchego. Z części pianek wykonaj pierścionki, małą wykrawaczką wytnij w piance kółko - otwór na palec, piankę udekoruj lukrem i perełkami. Aby uzyskać lukier niebieski do opakowania rozpuszczonego lukru białego dodaj kilka kropli barwnika niebieskiego i dokładnie wymieszaj. Udekoruj elementy z ciasta kruchego. Przez otworki w serduszkach poprzewlekaj długie żelki - tak by powstały wisiorki.
Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix z cukrem pudrem i delikatnie wymieszaj.
Biszkopt przekrój na trzy blaty. Każdy blat nasącz przygotowanym ponczem. Pierwszy blat posmaruj dżemem i kremem, przykryj go drugim blatem, posmaruj dżemem i kremem, przykryj ostatnim blatem. Kremem posmaruj wierzch ciasta. Resztę kremu przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekoruj brzegi tortu. Wierzch tortu obsyp cukrem błyszczącym. Na wierzchu poukładaj elementy z ciasta kruchego i pianek.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki