Margarynę, kakao, cukier, wodę zagotuj i odstaw do wystudzenia. Do zimnej masy dodaj przesianą mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Ciasto wylej na okrągłą formę o śr. 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wyrównaj.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Wystudzone ciasto przekrój poziomo na połowę.
Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem. Cukier puder wymieszaj ze śmietan-fixem i wsyp do masy, a następnie krótko wymieszaj mikserem. Gotowym kremem przełóż spód ciasta odkładając 1/3 do dekoracji. Równomiernie rozłóż wiśnie i przykryj drugim blatem ciasta lekko dociskając.
Wierzch ciasta przełóż cienką warstwą kremu i udekoruj za pomocą szprycki rozetkami, a następnie udekoruj posypką czekoladową i cukrem błyszczącym.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki